Kriminálexpo IT-SEC 2004

 

 


Az Ügyészek Országos Egyesülete – a Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium és a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány társrendezésében - 2004. november 3-5. napja között 13. alkalommal rendezte meg a Budapest Kongresszusi Központban a KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2004 nemzetközi konferenciát és szakkiállítást "Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért" alcímmel. A rendezvény fővédnöke dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke volt, míg védnökei az érintett miniszterek, az igazságszolgáltatás, illetve országos hatáskörű szervezetek vezetői voltak.

 

Az KRIMINÁLEXPO sikeresen nyitott a szélesebb közönség irányába, hiszen a látogató egyrészt megtapasztalhatta, hogy mire fordítja az állam - az egyes hatóságokon keresztül - a bűnmegelőzésre, a bűnüldözésre szánt költségvetési pénzeket (így az ő adóforintjait is), másrészt – interaktív módon - megismerkedhetett a biztonságtechnikai, informatikai fejlesztések új irányaival, az üzleti élet biztonságával kapcsolatos törekvésekkel, a civil szervezetek drogprevenciós munkájával, továbbá bepillantást nyerhetett a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás kulisszái mögé.

 

A kiállítást helyszíni szolgáltatások és az ismeretterjesztést szolgáló bemutatók egészítették ki. A helyszínen a látogatók az írásmintájuk alapján grafológus szakvéleményt kaphattak magukról, alávethették magukat hazugságvizsgáló-tesztnek, személyiség elemzésnek vagy a "rabosítás" folyamatának, kipróbálhatták a közlekedésbiztonsági szimulátort, a távfelügyeleti rendszereket, a "detektív" tükröt, megtapasztalhatták, hogy milyen belülről egy rabszállító autó, továbbá szituációs lőgyakorlat szimuláción, szoftver-bemutatón vehettek részt. Mindeközben igénybe vehették a helyszínen működő okmányiroda, valamint az Internet kávézó szolgáltatásait, illetve bepillantást nyerhettek az ügyészség múltjába és jelenébe.

 

A KRIMINÁLEXPO keretében megrendezett - az ügyészségi fogalmazók, titkárok, kezdő ügyészek számára kiírt - perbeszédverseny országos döntő közönsége filmrészleteken keresztül ismerkedett meg a tényállás magjával, azonban nem csak a minél színvonalasabb perbeszéd tartása volt a feladat, mivel a résztvevőknek tárgyalási helyzetben kellett bizonyítaniuk felkészültségüket. A helyszínen felépített tárgyalótermi díszletek között bírósági fogalmazó vezette a tárgyalást, ahol a vádat ügyészségi fogalmazó, míg a védelmet ügyvédjelölt látta el. A vádlottak, tanúk, szakértők szerepét gyakorló bíró kollégák töltötték be.

 

A vetélkedő végeredménye: a bírósági fogalmazók között első helyezést ért el dr. Nagy Gábor (Pesti Központi Kerületi Bíróság), második helyezett dr. Sándor Erika (XX.-XXI.-XIII. Kerületi Bíróság), míg harmadik helyezett dr. Keszthelyi Csaba (Pesti Központi Kerületi Bíróság). Az ügyészségi fogalmazók között első helyezést ért el dr. Hagymási Kornélia (Szolnoki Városi Ügyészség), második helyezett dr. Szentes Katalin (VI.-VII. Kerületi Ügyészség), míg harmadik helyezett dr. Kurdi Tímea (Budakörnyéki Ügyészség). Az ügyvédjelöltek között első helyezést ért el dr. Pfeifer Tamás (Bánáti Ügyvédi Iroda, Budapest), második helyezett dr. Bagó Ivett (Felmayer és Somogyi Ügyvédi Iroda, Kecskemét), míg harmadik helyezett dr. Szűcs Gábor (Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda, Budapest). A közönségdíjat - a Jogi Fórum különdíjat - dr. Hagymási Kornélia (a Szolnoki Városi Ügyészség fogalmazója) nyerte.

 

A "Mini Civil Falu" keretében a civil szervezetek bemutatója zajlott képzett drogprevenciós szakemberek kíséretével. A résztvevők – akik részben előre megszervezett középiskolás csoportok, részben pedig a kiállításra érkező, érdeklődő felnőtt nézők csoportjai voltak – aktívan bekapcsolódtak a feladatokba, így saját élményt szerezhettek az ott elhangzottakról, látottakról, lehetővé téve azt, hogy részben személyes hozzáállást, saját véleményt, a bemutató végére pedig egy egészségesebb attitűdöt formáljanak a drogproblémáról, annak kezeléséről, esetlegesen más alternatívák választásáról.

 

A szakkiállítást különböző konferenciák kísérték:

- A Bűnmegelőzési Napok konferenciasorozat témái között voltak: az állami és a társadalmi szerepvállalás vizsgálata a bűnmegelőzésben, a társadalmi bűnmegelőzés gyakorlati eredményeinek, a különböző programoknak a bemutatása. Külön fórum foglalkozott a közterületek közbiztonsági helyzetével.

- A bűnmegelőzés témájához kapcsolódott az üzleti élet biztonságának kérdése. A KRIMINÁLEXPO az érintett hazai szervezetek képviselőinek igyekezett új találkozási, konzultációs lehetőséget teremteni.

- A konferenciasorozat három részterületre koncentrált, így a Bevásárlóközpontok Biztonságára, a Biztonságos Szórakozóhelyekre, a Bank- és Ügyfélbiztonságra.

- A Közlekedésbiztonsági konferencia a gyógyszer, az alkohol és a kábítószer közúti közlekedésben játszott szerepét és hatásait vizsgálta.

- A Büntetés-végrehajtási nemzetközi konferencia témája a fogvatartottak klasszifikációja és a fogvatartotti programok voltak.

- Az Országos Kriminológiai Intézet "Áldozatok és vélemények" címmel az első magyar áldozatkutatás eredményéről számolt be.

Ügyészek Országos Egyesülete.

All right reserved