Dr. Matécsa Artemon ÜOE elnök.jpgTisztelt Látogató! 

 

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy az első, 1991-ben megrendezett rendezvényünk után immár 19. alkalommal kerülhet megrendezésre a Kriminálexpo, mely lehetőséget kínál a rendészeti, bűnüldözési és igazságszolgáltatási, illetve a témában érintett egyéb állami és szakmai szerveknek, az üzleti és a civil élet szereplőinek - így az Ügyészek Országos Egyesületének - a megjelenésre, a bemutatkozásra.

 

A "kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért" alcímnek megfelelően rendezvényünk célja az, hogy a találkozókkal, szakmai álláspontok ismertetésével előremozdítsuk a közös, összehangolt fellépést a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás során, miközben a résztvevők a polgárok számára betekintést engednek munkájukba.

 

Az 1991. évi (akkor Kriminálinfo) első rendezvényünk egyik legfőbb célja még az volt, hogy az átfogó informatikai korszerűsítés érdekében a résztvevő bűnüldöző szervek, illetve az informatikai szakemberek és vállalkozások kölcsönösen tájékoztassák egymást, a látogatókat a bünözés alakulásáról, illetve a fejlesztések irányairól és eredményeiről.

Az azóta eltelt évek soha nem látott gyorsaságú technikai fejlődést hoztak, melynek egyik meghatározó, központi szegmense az informatika, s azon belül az internet. A kommunikáció ezen eszközeinek előnyeit azonban nemcsak a békés célú polgárok élvezik, hiszen az internet gyorsaságában, olcsóságában és névtelenségében rejlő adottságait a bűnözők is igyekeznek kihasználni.

Az Ügyészek Országos Egyesülete éppen ezért látta elérkezettnek az időt arra, hogy a Kriminálexpon hallható előadások túlnyomó része – a rendezvény helyszínéből is adódóan - az informatikai biztonság, az informatikai bűnözés, valamint az informatika és a bűnmegelőzés, bűnüldözés, illetve büntetés-végrehajtás közötti kapcsolat aktuális kérdéseit tárgyalja.

 

A kommunikáció egy másik területét érinti az 5. Nemzetközi Ügyészi Szeminárium. Hazai és a külföldi szakemberek európai példákat bemutatva keresik az ügyész és a sajtó kapcsolatának optimális megoldásait, melyek eleget tesznek a szólás szabadsága, a közérdekű adatok nyilvánossága, az ügyészi tevékenység átláthatósága, de a büntetőeljárások sikere tekintetében támasztott elvárásoknak is.

 

A Kriminálexpo hagyományos sokszínűségét biztosítja idén a rendezvények biztonságáról szóló konferencia - mely górcső alá veszi a rendezvényekkel szembeni (a közelmúltban bekövetkezett honi és külföldi tragédiák miatt ismét a reflektorfénybe került) összetett elvárásokat -, a Debreceni Javítóintézet alternatív programjának bemutató előadása, illetve a jognak az irodalomban betöltött szerepéről tartott érdekfeszítőnek ígérkező kerekasztal-beszélgetés.

 

Kívánom, hogy a Kriminálexpo IT-SEC 2012 valamennyi látogatója olyan információkat, élményeket szerezzen rendezvényeinken, mely miatt a jubileumi 20. Kriminálexpo-ra is el fog látogatni.

 

Egyúttal köszönetemet fejezem ki védnökeinknek, illetve a fenti célunk elérése érdekében közreműködő előadóknak, kiállítóknak, támogatóinknak, partnereinknek, s nem utolsó sorban a szervezésben résztvevő valemennyi kollégának.

 

 

2012. november

 

 

Tisztelettel:

 

dr. Matécsa Artemon

Ügyészek Országos Egyesületének elnöke

 

 


Ügyészek Országos Egyesülete.

All right reserved