Dr. Polt Péter legfőbb ügyész.pngTisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Kollégák!

 

  

Örömmel köszöntöm Önöket az ügyészi szervezet nevében és a rendezvény egyik védnökeként a Kriminálexpo ez évi programjain. Mivel a Kriminálexpo 1991. óta folyamatosan, szinte minden évben megrendezésre kerül, immáron hagyományként tartjuk számon.

 

Az idei rendezvény fő témája az informatikai biztonság, az informatikai bűnözés, az informatika és bűnmegelőzés, illetve bűnüldözés közötti kapcsolat kérdései.


Tapasztalataim szerint a Kriminalexpo témájaként mindig aktuális és sokakat érdeklő, érintő témát jelölnek meg a szervezők.

Így történt ez ebben az évben is, hiszen az informatikai technológia fejlődése rohamos, azt követni nem csak magánemberi, de szakmabeli kötelességünk is. A megfelelő érdeklődés megléte és fenntartása elengedhetetlen ezen a területen, hiszen az informatika a mindennapi életünket oly mértékben hatja át, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni. Elengedhetetlenül fontos ez számunkra azért is, mert mind a bűnmegelőzés, mind a bűnüldözés, de akár a klasszikus ügyészi tevékenység során is gyakran merülnek fel olyan kérdések, amelyek az általános, hétköznapi felhasználói szintet meghaladják.

A rendezvényen kerekasztal beszélgetés során kerül megvitatásra az ún. Anonymus-jelenség, a mobileszközök biztonságos használatáról is hallhatunk. Az Országos Kriminológiai Intézet ismertetni fogja tapasztalatait a gyermekeket, fiatalokat érintő, célba vevő virtuális világ veszélyforrásairól. A büntetés-végrehajtás területén a jogszabályi körülmények változásairól, a börtönön belüli kábítószer problémákról, a nevelési nehézségekről és a reintegráció lehetőségeiről hallhatunk.

 

A sokoldalú programlehetőségekkel kapcsolatban kívánom, hogy a résztvevők számára informatív legyen ez a háromnapos szakmai rendezvény és hogy alakuljanak és mélyüljenek olyan munkakapcsolatok, amelyek később mindannyiunk hasznára válhatnak.

 

Szeretném tisztelt figyelmüket felhívni a rendezvény egyik másik témájára az ügyész és a sajtó kapcsolatára, melynek James Hamilton, a Nemzetközi Ügyész Egyesület elnöke is vendége lesz. Ez a téma szerepel a CCPE tervei között is, amelyről a közeli jövőben az ET szervezet véleményt kíván kiadni.

 

Szeretném jelezni, hogy fontossága és szakmai színvonala miatt az ügyészség továbbra is támogatni kívánja a rendezvényt.

 

Végül, de nem utolsósorban ezúton is köszönetemet fejezem ki a szervezőknek, előadóknak kiállítóknak a rendezvény megszervezéséért.

 

2012. november

 

Dr. Polt Péter

legfőbb ügyész

Ügyészek Országos Egyesülete.

All right reserved