Tudomány az igazság szolgálatában

 

 Az Országos Kriminológiai Intézet kutatásai

 

a biztonság és az informatika területén 

 

 

 elválasztó.png

 

 

Az 1960-ban alapított Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) az ügyészség tudományos és kutató intézménye. Feladata a bűnözés kutatása, a kriminológia, a kriminalisztika, a büntető-jogtudományok elméletének és gyakorlatának fejlesztése, és a kutatási eredmények gyakorlati munkában OKRI logo.jpgvaló hasznosításának elősegítése. Kelet-Közép-Európa legjelentősebb kriminológiai kutatóhelyeként az intézet kutatói tevékenységük során arra törekednek, hogy eredményeik valósághű ismeretekkel segítsék a döntéshozókat és a gyakorlati munkát, az igazságszolgáltatás eredményessége és a bűnözés mérséklése érdekében.

 

Az OKRI által szervezett szekcióban elhangzott előadások során a hallgatók megismerhetik a biztonság és az informatika területén folytatott kutatások legújabb eredményeit.

 

  

elválasztó.png

 

 

P R O G R A M


2012. november 20.

 

 

elválasztó.png

 

 

9.00 - 10.10 

Megnyitó

 

Elnök:

Prof. Dr. Vókó György DSc levezető elnök
        OKRI igazgató, egyetemi tanár PPKE-PTE

 

 

1) 

  

dr. Parti Katalin PhD, OKRI főmunkatárs – dr. Virág György PhD, OKRI igazgató-helyettes:
Cyberbullying – Az online kortársbántalmazás-kutatás magyarországi eredményei


Az előadás beszámol az online kortárs zaklatás kutatás koncepciójáról, moduljairól és előzetes magyarországi eredményeiről. A kutatás egy 2011–2012-ben zajló nemzetközi projekt részeként több modulból áll, összetett módon közelíti meg a gyerekek online bántalmazása problémakörét. A program az adatfelvétel mellett pedagógus és kortárs mentorképzést is tartalmaz, továbbá egy kockázatfelmérő kérdőívet ad a gyerekek kezébe, amelynek segítségével mindenki akár önmaga (is) felmérheti az online bántalmazási incidens fenyegető mértékét. Az eredmények publikálása 2013-ban várható.

 


2)

 Jim Gamble

a Brit Rendőrség senior munkatársa

a  Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP) korábbi vezetője:

Vesztésre állunk a gyermekvédelemben a technológiai fejlődéssel szemben 

 

 

Jim Gamble az Ineqe Group egyik alapítója éveket dolgozott a brit kormányzat Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP) – online gyermekvédelmi központ szervezeténél és az itt megszerzett tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. Nagy-Britannia, a számítástechnikai eszközök szélesebb elterjedésének köszönhetően már szembenézett azokkal a kihívásokkal, amelyekkel Magyarország jelenleg áll szemben, vagy a jövőben fog. Az előadásban szó lesz a közösségi média szerepéről valamint az előadó megosztja tapasztalatait arról, mit lehetne, kellene tennünk, hogy a versenyben legalább felzárkózzunk.

 

 

elválasztó.png

 


10.10 - 10.25


SZÜNET

 

 

 

elválasztó.png

 

 

10.25 - 11.15

 
Elnök:

dr. Virág György PhD, OKRI igazgató-helyettes

 


1)


dr. Barabás A. Tünde CSc, osztályvezető h. OKRI, tanszékvezető egyetemi docens NKE – dr. Windt Szandra PhD, OKRI főmunkatárs
Kommunikáció a börtönben


A börtönben kialakuló kapcsolatok, valamint a kinti világba irányuló kommunikáció kiemelkedő szerepet tölt be az elítéltek későbbi reintegrációjában. A 2009 és 2012 között zajló MEREPS kutatás ezért a konfliktus és kapcsolatrendezés eszközrendszerének alkalmazhatóságát vizsgálta a börtönlakók és a kinti világban élő áldozatok és családtagok körében, valamint a börtönön belül keletkező konfliktusok feloldásában. A börtönben szükségszerűen jelen lévő kommunikációs zártság jelentős szerepet tölt be a feszültségek keletkezésében. A kapcsolattartás gyakorisága, a korlátozott kommunikációs csatornák jelentősen befolyásolják a fogvatartottak benti viselkedését, a bűncselekmény megítélését, a megbánást, valamint az elítéltek közötti és az elítéltek és fogvatartóik közötti interakciók során felmerülő konfliktusok feloldásának milyenségét, lehetőségét.

 


2)

 
dr. Nagy László Tibor PhD, osztályvezető OKRI
Szórakozás és biztonság az éjszakai szórakozóhelyeken


A budapesti éjszakai élet és a fiatalok szórakozási kultúrája az utóbbi években jelentősen megváltozott. Az önfeledt szórakozást ugyanakkor több tragikus esemény is beárnyékolta, amely indokolttá tette a jelenség vizsgálatát. Az Országos Kriminológiai Intézet kutatásának fő célkitűzése a fővárosi éjszakai szórakozóhelyek sajátos világának, mindenekelőtt erőszakos kriminalitási helyzetének felmérése, a fiatalokat fenyegető veszélyek feltárása, a biztonságos szórakozás előmozdítása volt.

 

 

elválasztó.png

 

11.15 - 11.30

 

 SZÜNET

 


elválasztó.png

 

 

11.30 - 13.00


Elnök:

dr. Barabás A. Tünde CSc, osztályvezető h. OKRI,
        tanszékvezető egyetemi docens, NKE  

 


1)

 
dr. Kerezsi Klára CSc, OKRI főmunkatárs, habilitált egyetemi docens, ELTE ÁJK
A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák


Az elmúlt években fokozatosan növekvő figyelem kísérte a szituációs bűnmegelőzési eszközök alkalmazását, a vita azonban csak arra terjed ki, hogy ezek az eszközök működnek-e és valóban megelőzik-e a bűncselekmények elkövetését. Alig kaptak/kapnak figyelmet olyan problémák, hogy ezek az eszközök hogyan alakítják át a modern társadalmak bűnmegelőzési koncepcióit és stratégiáit, illetve alig teszünk fel olyan etikai kérdéseket, hogy ezek az eszközök hogyan érintik az emberi szabadságjogokat és a magánszférát.

 


2)

 
Kó József, OKRI munkatárs OKRI
A bűnmegelőzés lehetőségei általános iskolás korban, egy értékvizsgálat tükrében


Az előadás egy budapesti 14 éves fiúk körében végzett kriminológiai vizsgálat eredményeit ismerteti. A 14 éves fiúk már jól körülhatárolható és meglehetősen stabil értékrenddel rendelkeznek. A bűnözéssel kapcsolatos tapasztalataik alapján négy markánsan elkülönülő csoportba sorolhatók. A csoportok értékrendje eltérő, és a bűnözéssel kapcsolatos tapasztalataik, szerepük szerint különül el. A kutatás tapasztalatai azt jelzik, hogy hatékony bűnmegelőzési programok működtetése során az eltérő értékrendeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az értékrendek stabilitása mindenképpen azt indukálja, hogy a programokat 14 éves kor előtti érdemes elkezdeni.

 


3)

 

Ritter Ildikó, OKRI munkatárs

 Esküdt ellenségek?

 Nyomozók és ügyészek a hazai kábítószer-kereskedelem visszaszorításáért


Az előadás arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon a nyomozók és az ügyészek együttműködése, illetve annak zavarai milyen hatással vannak a jogérvényesülésre a kínálati oldali kábítószer-bűncselekmények eljárásai kapcsán. Vajon jogszabály-módosításra vagy (másfajta) kooperativitásra van szükség a nyomozó és a vádhatóság szereplői között a hatékonyabb felderítés és büntetőeljárások érdekében? Azonban mindezekre a kérdésekre nem adhatunk hiteles választ anélkül, hogy meg ne vizsgáljuk, vajon az igazságszolgáltatás rendszere milyen korlátok és intézményi stratégiák mentén képes reagálni a kínálati oldali kábítószer-bűnözésre.

 

 

elválasztó.png

 

 

Kérdések/Válaszok

 

 

elválasztó.png

 

 

Zárszó


Ügyészek Országos Egyesülete.

All right reserved