Az elterelés modellezése 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZGYF.pngSZGYF-EF.jpg

 

 

 

 

 

- az Emberi Erőforrások Minisztériuma 


Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezésében -

 

 

 

 

Időpont:

 

2018. november 13. (kedd)


11.00-17.00

 

 

 

Terem:

 

212-213

 

 

 

 

A program célja:

 

Az „Elterelés modellezésének” célja a bűnmegelőzéssel, bűnüldözéssel és igazságszolgáltatással foglalkozó állami szervezetek részére bemutatni a 42/2008. (XI. 14.) EüM-SZMM együttes rendelet alapján működtetett megelőző-felvilágosító szolgáltatást. Ezen túlmenően további célja a programnak a szolgáltatók munkájának megismertetése, szakértők eszmecseréje és nem utolsósorban az ismeretterjesztés. Az „Elterelés szimuláció” egy interaktív bemutató, ahol személyesen próba jelleggel végig lehet menni az elterelés folyamatán. Az érdeklődők szerepkártyák segítségével „belehelyezkedhetnek” egy elterelt élethelyzetébe és saját döntéseik alapján sikeresen elvégezhetik az elterelést, amelyet jutalmazunk, vagy megszakítva a folyamatot a büntetést is választhatják, amelynek mértékét a törvény határozza meg. Lesz előzetes állapotfelmérés, egyéni és/vagy csoportfoglalkozás is. Kiemelt célja az „Elterelés modellezésének”, hogy a bűnmegelőzéssel, bűnüldözéssel és igazságszolgáltatással foglalkozó állami szervezetek és az végző szolgáltatók munkatársai kölcsönösen tapasztalatot cseréljenek egymással és nem utolsó sorban a Konferencia lezárását követően a szakmai kapcsolatok erősödjenek.

 

 

Az elterelésről:

 

Az elterelésre akkor nyílik lehetőség, ha valaki csak kisebb súlyú, fogyasztói típusú drogos bűncselekményt követ el csekély mennyiségű kábítószerre, vagy kábítószerfüggő személy esetén csekély vagy alapeseti mennyiségű kábítószerre, és részt vesz egy legalább hat hónapos, huszonnégy órát magában foglaló folyamatos kezelésen, ahol szakemberek segítségével önismeretre tehet szert. Az elterelés célja a dekriminalizáció. A büntetőeljárást ezekben az esetekben is megindítják, de amikor a gyanúsított okirattal igazolja a hat hónapos, huszonnégy órát magában foglaló kezelés befejezését, akkor az ügyét meg kell szüntetni, így nem kerül sor a bűnösség bírósági megállapítására és büntetés kiszabására. Az elterelést kábítószer-függők esetében drogfüggőséget gyógyító kezelésen, alkalmi droghasználók esetében kábítószer-használatot kezelő egyéb ellátáson, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson való részvétellel kell teljesíteni. Addiktológus szakorvos vagy klinikai szakpszichológus végezi az állapotfelmérést. Az állapotfelmérés alapján lehet megkezdeni az elterelés megfelelő kategóriáját.Jogszabályi hivatkozások:

 

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C törvény 180. § (1) bekezdése alapján nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt. A kábítószer-függőséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelő más ellátás vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatás szabályairól szóló 42/2008. (XI. 14.) EüM-SZMM együttes rendelete határozza meg az elterelés keretét, szabályrendszerét.

 

A programmal kapcsolatban érdeklődni, vagy bejelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: drogmegelozes@szgyf.gov.hu vagy +36 70 504 6952

 
Ügyészek Országos Egyesülete.

All right reserved